Η αρωματοθεραπεία είναι μία μορφή εναλλακτικής ιατρικής – γνωστή εδώ και αιώνες – και ενισχύσει την ψυχολογική και σωματική ευεξία. Είναι μία πρακτική η οποία χρησιμοποιεί τα φυσικά έλαια των λουλουδιών, των φλοιών, των μίσχων, των φύλλων, των ριζών ή άλλων μερών του φυτού. Το άρωμα των ελαίων διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ όταν χρησιμοποιείται στο μασάζ και απορροφάται από το δέρμα, μπορεί να επιτευχθεί επούλωση σε ολόκληρο το σώμα.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός από αιθέρια έλαια, όπου κάθε ένα έχει τις δικές του θεραπευτικές ιδιότητες.

Γιασεμί. Έχει αισθησιακό άρωμα, χαλαρώνει, καταπραΰνει και αναζωογονεί. Ηρεμεί τα νεύρα και καταπολεμά τους πονοκεφάλους. Είναι ιδανικό για τους πόνους του σώματος και την κατάθλιψη.
ylang-ylang-flower-1118057_640 Ιλάνγκ – ιλάνγκ. Το όνομά του σημαίνει “το λουλούδι των λουλουδιών”. Έχει έντονη γλυκιά μυρωδιά και ξυπνάει τον αισθησιασμό. Επιπλέον καταπραΰνει και χαλαρώνει, δημιουργώντας αίσθημα γαλήνης, ηρεμίας και ασφάλειας. Ενδείκνυται για τη φροντίδα του δέρματος και καταπολεμά το άγχος, το φόβο την αϋπνία και την κατάθλιψη.
geranioum Γεράνι. Βοηθά στην ισορροπία του μυαλού και ισορροπεί το ορμονικό σύστημα και βοηθά στην ακμή και το λιπαρό δέρμα. Όταν χρησιμοποιηθεί στο μασάζ, ανακουφίζει από το άγχος και την ένταση, καταπολεμά την κυτταρίτιδα και βοηθά στην κατακράτηση υγρών.
lavender Λεβάντα. Έχει κυρίως ιδιότητες καταπραϋντικές, καταπολεμά το άγχος και τη μελαγχολία. Εξισορροπεί και επαναφέρει τον οργανισμό, χαλαρώνει και ανακουφίζει από τον πόνο. Καταπολεμά την αϋπνία, τη φλεγμονή της μύτης και του λαιμού, τους ρευματισμούς και τα εγκαύματα.
rosemary Δενδρολίβανο. Διαθέτει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά το γήρας, τη φλεγμονή και την καρκινογένεση. Είναι διεγερτικό, αναζωογονητικό και βελτιώνει τη μνήμη. Χρησιμοποιείται επίσης για τις πεπτικές διαταραχές, την πιτυρίδα και τους πόνους, ενώ είναι απολυμαντικό και διουρητικό.
Περγαμέλαιο. Έχει ένα φρουτώδες και θερμό άρωμα, το οποίο αναζωογονεί και ανανεώνει. Οι ιδιότητές του είναι ευεργετικές για το δέρμα, κυρίως όταν αυτό είναι λιπαρό. Επίσης καταπολεμά την ακμή και την κατάθλιψη.
sage Φασκόμηλο. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φασκόμηλου εστιάζουν κυρίως στη χαλάρωση και την αναζωογόνηση. Επίσης, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το λάδι από τα φύλλα του μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος. Καταπολεμά τους πόνους της περιόδου και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
eucalyptus Ευκάλυπτος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τις μολύνσεις του αναπνευστικού και τις παθήσεις των ούλων. Χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία για την αϋπνία και μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος. Καταπολεμά τον πονοκέφαλο, το άσθμα, το βήχα και τη βρογχίτιδα.